WLAN-signaalin läpäisevät ryhmäkeskukset ahtaaseen tilaan - case Vahanen PRO

28.11.2019

UTU toteutti Vahanen PROn rakennuskohteeseen Tampereen As Oy Urhelijanraittiin ja Urheilijanpolkuun räätälöityjä ryhmäkeskuksia. Kohteessa on pieniä asuntoja, joiden sisätilat ovat erittäin ahtaat. Siten ryhmäkeskuksien piti pinta-asennettuina olla mahdollisimmat huomaamattomia ja tyylikkäitä. Nämä ryhmäkeskukset on lisäksi suunniteltu niin, että WLAN-säteily läpäisee oven ja WLAN-tukiasema toimii myös kokometallisen oven ollessa suljettuna. Sujuvalla yhteistyöllä Vahanen PROn kanssa yhteensä 128 asuntoa sai uudet räätälöidyt sähkökeskukset. Lue tilaajan edustajan eli Vahanen PROn Pekka Savukosken kertomus työmaasta ja keskuksien suunnittelusta ja asentamisesta yhdessä UTUn kanssa.

Vuonna 1976 valmistuneiden betonielementtirakenteisten kohteiden As Oy Urheilijanraitti ja As Oy Urheilijanpolku LVS-saneeraus toteutettiin kohteessa tehtyjen kuntotutkimusten ja hankesuunnitelman perusteella. Kuntotutkimuksissa vesi- ja viemäriputkistojen kunto oli todettu heikoksi. Samassa yhteydessä päätettiin toteuttaa myös sähkö- ja telejärjestelmien osittainen peruskorjaus, jossa asuntojen sisäisiä sähköasennuksia ei uusita, mutta kaikki muut sähköasennukset uusitaan.

Vanhoissa betonielementtitaloissa ei yleensä ole nousukuiluja kaapeloinneille, joten sähkö- ja telejärjestelmien uudet nousukaapeloinnit asennetaan LVI-nousuhormeihin EI30-osastoituna. Samalla kiinteistöihin toteutetaan myös uudet antenni- ja yleiskaapelointijärjestelmät. Asuntoja kohteissa on 64 kpl kummassakin yhtiössä eli  yhteensä 128 kpl.

Taloyhtiöt halusivat teettää LVIS-peruskorjauksen yhteishankkeena, jolloin myös kaikki suuremmat LVIS-urakoitsijat, olisivat kiinnostuneita hankkeen toteuttamisesta ja rakennuttamiskustannukset alenevat. Vahanen PRO Oy valikoitui kohteen rakennuttamis-, valvonta- ja suunnittelutehtäviin kilpailutuksen kautta. Vahanen PRO Oy pystyi tarjoamaan kaikki tarvittavat suunnittelupalvelut joita ovat rakennussuunnittelu, rakennesuunnittelu-, LVI-suunnittelu- ja sähkösuunnittelu.

Vanhat ryhmäkeskukset olivat luonnollisesti seinään upotettuja tulppavarokekeskuksia ja asennettu kiinni purettaviin peltikylpyhuoneisiin. Uudet ryhmäkeskukset suunniteltiin ensin upotettaviksi uusien kylpyhuoneiden seiniin, koska takana oli IV-nousuhormi. Suunnitteluvaiheen aikana selvisi, että IV-kanavat ovat niin lähellä tulevaa kylpyhuoneen seinää, että ryhmäkeskuksen upottaminen ei ole mahdollista tilanpuutteen takia. Tästä syystä päädyttiin pinta-asenteiseen keskukseen.

Kiinteistöissä on erilaisia asuntotyyppejä eli yksiöitä, kaksioita, kolmioita ja neliöitä. Kaikissa asunnoissa ryhmäkeskuksien sijoitukset olivat erilaiset. Suunnitteluvaiheessa piti laatia ryhmäkeskuksesta sellainen versio, joka sopii kaikkiin asuntotyyppeihin, joko vaakasuuntaan tai pystysuuntaan asennettuna. Uusi ryhmäkeskus on kooltaan paljon suurempi kuin alkuperäinen, joten pinta-asenteisen keskuksen tuli myös olla ulkonäöltään tyylikäs. Muissa asunnoissa kuin 4h + k keskuksen piti sopia tiettyyn kohtaan uuden kylpyhuoneen oven yläpuolelle tai keittiön oven yläpuolelle. Syynä tähän oli se, että alkuperäisiä asunnon ryhmäjohtoja ei uusittu, joten ne piti kyetä liittämään uuteen keskukseen kohtuullisella työllä.

Keskuksen ulkonäköä ja rakennetta miettiessä piti myös pohtia, miten voidaan varmistaa, että keskuksen sisälle asennettava WLAN-tukiasema toimii myös kokometallisen keskuksen oven ollessa kiinni. Vastaavanlaisissa kohteissa on tullut esiin lukuisia tilanteita, joissa varsin arvokas valokuituun liitetty WLAN-tukiasema ei toimi ovilaitteen ollessa kiinni.

Aiempien kokemusteni perusteella UTU Oy on sopiva yhteistyökumppani räätälöimään tällaista erikoisvalmisteista keskusta. Muita keskusvalmistajia ei kokemusteni mukaan juurikaan kiinnosta tehdä vastaavaa tuotekehitystä, koska siitä ei makseta. Suunnitteluvaiheessahan ei ole varmuutta siitä, kuka on lopullinen keskustoimittaja urakkavaiheessa eli riskillä mentiin. Tiesimme kuitenkin UTU Oy:n kanssa, ettei vastaavaa tuotetta muilta kotimaisilta valmistajilta löydy, joten luotto tuotteen päätymiseksi kohteisiin oli vahva.

Suunnitteluvaiheessa keskus hyväksytettiin taloyhtiöillä ja vaatimukset keskuksen käyttämisestä kirjattiin mm. sähköselostukseen. Toteutusvaiheessa ryhmäkeskuksen mallikappale asennettiin taloyhtiöiden näyttelytiloihin yhdessä hanojen, peilkaappien, wc-istuimien, suhkuseinien, laattojen ja muiden rakennustuotteiden kanssa. Taloyhtiöt päättivät valita toteutukseen UTU Oy:n ryhmäkeskuksen.

Kohteessa tehtyjen tarkastuskäyntien perusteella voin todeta, että keskus on todella tyylikäs ja sitä ei ns. siviili juurikaan edes huomaa esim. kylpyhuoneen oven yläpuolelle asennettuna. Vielä parannettavaa olisi siinä, että saataisiin lisää säteilyn läpäisevää muoviosuutta integroitua keskuksen rakenteisiin.  Lopullinen testaus tehdään, kun As Oy Urheilijanraitti valmistuu elokuussa 2020. Tämän jälkeen osa asukkaista tilannee WLAN-ominaisuudella varustetun päätelaitteen teleoperaattoriltaan.
 

Pekka Savuoja
Sähköasiantuntija
Vahanen PRO Oy

Lisätietoja:

Risto Pirhonen
Myyntipäällikkö
UTU Oy
+358 44 777 0840

Tutustu sähkö- ja ryhmäkeskuksiimme täällä

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.