UTU Vahti mahdollistaa muuntamoiden etäkunnonvalvonnan

1.6.2021

UTU on kehittänyt muuntamoihin etäkunnonvalvontapalvelun. UTU Vahdilla muuntamon pääkomponenttien esim. muuntajien, erottimien ja kaapelipäätteiden teknistä kuntoa ja muuntamon olosuhdestatusta kuten lämpötilaa, kosteutta, kolhuja ja kulunvalvontaa voidaan valvoa etänä muuntamovalvontaportaalin kautta.

Etäkunnonvalvontaa reaaliajassa

Kehittämällämme UTU Vahti -palvelutuotteella seurataan muuntamokannan teknistä kuntoa ja pyritään normaalista poikkeavien signaaliarvojen avulla löytämään muuntamokomponentin vikaantuminen ennen kuin varsinainen peruuttamaton vika ja siitä koituvat keskeytys- ja korjauskustannukset realisoituvat.

Valvottujen parametrien (muuntajan lämpötila, osittaispurkaustaso, ilmankosteus, kaapelivika) tilaa on mahdollista seurata reaaliaikaisesti UTUn muuntamovalvontaportaalissa. Tieto hälytyksistä on mahdollista saada myös verkkoyhtiön valvomoon joko pilviserveriltä tai muuntamosta ala-asemayhteyttä käyttäen (optio). Hälytystasot on mahdollista asettaa tapauskohtaisesti.


Laitteisto, ohjelmisto ja anturoinnit

UTUn etäkunnonvalvonnan ohjelmistokokonaisuus rakentuu yleiskäyttöisen IoT-alustan päälle. Tietokanta, palvelinympäristö ja käyttöliittymä toimivat Amazon AWS -ympäristössä.

Laitteisto koostuu tähän sovellukseen räätälöidystä reititinlaitteesta (gateway) ja siihen joko suoraan tai väylämoduulilla liitetyistä antureista. Reititin saa sähkön muuntamon omakäytöstä ja on akkuvarmennettu. Siinä on sisäänrakennetut tietoliikenneyhteydet, vaihtoehtoina 2G, NB-IoT ja LTE-M. Se on koteloitu soveltuvaksi muuntamon olosuhteisiin.

Muuntamot voidaan varustaa tehtaalla seuraavin mittauksin ja anturoinnein:

  • Muuntajan lämpötilan mittaus
  • Lämpötilan ja ilmankosteuden mittaus muuntamon sisällä
  • Osittaispurkausmittaus (saatavilla Q3/2021 lähtien)
  • Erottimien lämpömatriisimittaus IR-anturilla
  • Kiihtyvyyksien mittaus, esim. muuntamon kokemien kolhujen rekisteröimiseksi
  • Säätiedot muuntamon sijainnin perusteella
  • Ovianturit valituissa ovissa
  • Kaapelivikojen tyyppi ja suunta. Jokaiseen kennoon tarvitaan erillinen vikaindikaattorilaite, josta ohjataan vikainformaatio reletietoina reitittimelle. Reitittimeen pystyy kytkemään viiden vikaindikaattorin hälytystiedot.

Osa antureista mm. osittaispurkausmittaus on jälkiasennettavissa kentällä.
 

Lataa UTU Vahti -esite >>

UTUn muuntamopalvelut >>

UTUn muuntamot >>

 

Kiinnostuitko tai jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, jotka auttavat sinua mielellään.

Kari Tuominen

Jarkko Kuntanen
Liiketoimintajohtaja
jarkko.kuntanen@utu.eu
+358 45 1304159

Kari Tuominen
Myyntipäällikkö
kari.tuominen@utu.eu
+358 40 669 5041


 

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.