Sähkön laatua voidaan parantaa - UTUlta ratkaisuja sähköverkon häiriöiden poistamiseen

4.6.2020

Mitä enemmän järjestelmässä on elektroniikkaa, sitä enemmän se itsessään tuottaa sähköverkkoon harmonisia yliaaltoja ja muita epäpuhtauksia. Siksi sähkön laatuun on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota. Sähkön laatua pystytään parantamaan kompensoinnin ja aktiivissuodatuksen avulla – lopputuloksena sähkölaskua saadaan pienennettyä ja sähköverkkoon kytkettyjen laitteiden luotettavuutta parannettua.

Kaikki näyttää paperilla olevan kunnossa, mutta siitä huolimatta tuotannossa tai kiinteistössä esiintyy jatkuvasti esimerkiksi sulakevikoja tai laitteiden toimintahäiriöitä, joille ei löydy selkeää syytä. Sitä mukaa kun erilaiset elektroniset laitteet toimintojen hallinnassa yleistyvät, nousevat myös vaatimukset sähkön laadulle. Elektroniikka toimii kuin huippuunsa viritetty moottori, joka vaatii myös parasta laatua olevaa polttoainetta. Ja toisaalta, mitä enemmän järjestelmässä on elektroniikkaa, sitä enemmän se itsessään tuottaa sähköverkkoon harmonisia yliaaltoja ja muita epäpuhtauksia, jotka johtavat laitteiden vikaantumiseen. Siksi sähkön laatuun on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota.

Sähkön laatua pystytäänkin parantamaan kompensoinnin ja aktiivissuodatuksen avulla – lopputuloksena sähkölaskua saadaan pienennettyä ja sähköverkkoon kytkettyjen laitteiden luotettavuutta parannettua.

Lähtötilanteen selvittämiseksi kannattaa ensimmäisenä analysoida verkossa kulkeva sähkö. Mittauksessa selvitetään virran ja jännitteen harmoniset yliaallot sekä kaikkien vaiheiden virrat sekä jännitteet. Mittauksesta selviää esimerkiksi se, riittääkö pelkkä loistehon pienentäminen kompensointiparistojen avulla vai löytyykö merkkejä siitä, että pitää siirtyä tutkimaan järeämpiä toimenpiteitä kuten aktiivisuodattimen käyttöönottoa.

Aktiivisuodattimet teollisuuteen ja kiinteistöjen sähkönsuodatukseen

Aktiivisuodatin itsessään on erittäin monipuolinen laite, jolla päästään käsiksi lähes kaikkiin sähkönlaadun ongelmiin, kuten loisteho, harmoniset yliaallot ja epätasaiset vaihevirrat. Aktiivisuodatin korjaa näitä samalla toimintaperiaatteella kuin vastamelukuulokkeet toimivat. Ainoastaan jännitteen perustaajuuden ongelmiin sillä ei juurikaan pystytä vaikuttamaan, vaan tällöin tulee suojaavaksi laitteeksi valita UPS-laite.

Suurimmassa osassa nykyisin asennettavia uusia laitteita on sisäänrakennettua elektroniikkaa, mikä aiheuttaa ei-toivottua vääristymää voimansiirtolinjoihin haitaten useimpien kytkettyjen laitteiden oikeaa toimintaa. Aktiivisuodattimella päästään eroon näistä negatiivista vaikutuksista.

Aktiivisuodattimella on kolme päätoimintoa: Yliaaltosuodatus eliminoi harmoniset yliaallot ja puhdistaa verkon aaltomuodon, tehokertoimen korjaus kompensoi loistehoa ja vaiheiden tasapainotuksessa pienennetään N-johtimen virtaa ja saadaan vaiheet balanssiin.

UTUlta ratkaisuja sähköverkon häiriöihin

Sähkön laadun parantamiseen on olemassa uusia entistä parempia keinoja, joilla laatua voidaan parantaa ja nostaa se kulloisenkin käyttötarkoituksen vaatimalle tasolle.

UTU on mielellään mukana auttamassa asiakkaitaan sekä sähkön laadun selvittämisessä että laadun parantamiseen tarvittavien laitteiden toimituksessa. UTU tarjoaa käyttöösi Circutorin valmistamia laadukkaita ratkaisuja sähköverkon häiriöiden poistoon. Kompensointilaitteet ovat helppoja asentaa ja ottaa käyttöön. Sähkönlaadun mittauspalvelulla takaamme aina oikeat laitteet oikeaan paikkaan, ja vaativiin kohteisiin suunnatuilla aktiivisuodattimilla saadaan hankalatkin sähkön epäpuhtaudet suodatettua pois.

Tutustu kompensointilaitteisiimme ja aktiivisuodattimiimme

Kiinnostuitko? Kysy lisää asiantuntijaltamme!

Harri Päivärinta

Harri Päivärinta
Tuotepäällikkö
+358 44 505 3531
harri.paivarinta(@)utu.eu

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.