Porin Sähkö- ja Telefooniliike akvarellin maalannut Lasse Ylitalo

Historia

Urho Tuominen Oy vuodesta 1919

Urho Tuominen ja Rauha Nylund yhteiskuvassaSuomessa sähkövalojen käyttö aloitettiin Finlaysonilla Tampereella 19.1.1878. Gottfried Strömberg perusti oman tehtaansa Helsinkiin 1889 ja kunnallinen sähkölaitos perustettiin Poriin 1892.

Urho Tuominen aloitti sähköalalla juoksupoikana 14-vuotiaana. Urho toimi vuodesta 1907 lähtien monttöörin apulaisena ja sitten itsenäisenä matkamonttöörinä eri puolilla Etelä-Suomea, mm. A. Ahlström Oy:n palveluksessa Noormarkussa. Urho avioitui porilaisen Rauha Nylundin kanssa ja perhe perustettiin Noormarkkuun. Esikoistytär syntyi vielä tsaarinvallan aikaan kesällä 1916. Suomi julistautui itsenäiseksi joulukuun kuudentena päivänä 1917. Järkyttävä sisällissota käytiin seuraavana vuonna. Toinen tytär syntyi keväällä 1919.

Oma yrityskin oli käynyt mielessä, ja kun Urho ei saanut pyytämäänsä palkankorotusta, vaimo kannusti perustamaan oman. Kesäkuun 1. päivänä 1919 aloitti toimintansa Porin Sähkö- ja Telefooniliike Urho Tuominen. Toiminta aloitettiin Porin kauppatorin varrella olevassa puutalossa Pohjoiskauppatori 1:ssä. Puolitoista kuukautta myöhemmin heinäkuun 17. päivänä 1919 Suomi sai ensimmäisen perustuslakinsa. Näissä olosuhteissa pariskunnalta vaadittiin tavatonta rohkeutta perustaa oma yritys. Tässä vaiheessa UTUa ja Suomea rakennettiin rinta rinnan!

Porin Sähkö- ja Telefooniliike valokuvaYrityksen alkutaipaleella keskityttiin sähkökoneiden ja -tarvikkeiden myyntiin. Käytännössä oli välttämätöntä laajentaa myös sähköasennuksiin ja korjaustoimintaan. Liiketoiminta laajeni Raumalle 1923. Samana vuonna radiotoiminnan aloittamisen myötä ohjelmaan tulivat myös radiot ja vuotta myöhemmin autot.

Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyt lamakausi – silloin talouspulaksi kutsuttu – alkoi 1929 lopulla Suomessakin. Rakennustoiminta pysähtyi, teollisuustuotanto supistui voimakkaasti ja ulkomaankauppa lähes tyrehtyi. Suomen Pankki luopui kultakannasta 1931. Laman ajateltiin olevan lyhytaikainen, mutta elpyminen alkoi vasta 1933. Nuoren yrityksen liikevaihto laski 50 %:lla alkuvuosien tasolle. Vaikeuksista kuitenkin selvittiin alusta asti saavutetun vankan markkina-aseman turvin. Vaikeuksien keskellä perustettiin myös Sähköliikkeiden liitto (nyk. Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto), jonka perustamiseen Urho Tuominen keskeisesti vaikutti. Laman jälkeen alkoi voimakas kasvun kausi, joka katkesi vasta sota-aikaan 1939.

Sotavuosien jälkeen aloitettiin sähkökeskusten valmistus 1944. Aluksi tuotteet olivat valurautaisia koteloita, joiden elinkaari on niin pitkä, että niitä saattaa edelleenkin nähdä käytössä. Pian kuitenkin siirryttiin ohutlevytuotteisiin. Tuotevalikoimassa ovat nyt vakiotuotteet kerrostaloasuntoihin, omakoti- ja rivitaloihin sekä vapaa-ajan asuntoihin. Merkittävä osa liiketoiminnasta ovat rakennusprojektien räätälöidyt keskukset. UTU on tänään myös merkittävä sähköasemien kokonaistoimittaja. Myös teollisuus luottaa UTUn toimituskykyyn ja tuotteisiin.

n historiaa

Teknisessä kaupassa sähkötarvikemyynti toimi 1950-luvulla täysin toisenlaisissa markkinaolosuhteissa kuin nykyisin. Kuvaavaa on, että yhtiö sai 1960 ”sähkötukkuoikeudet” liityttyään Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liiton jäseneksi. Silloin lainausmerkkejä ei tarvittu eikä käytetty. Sähkötukkukaupassa yhtiö nousi selkeäksi Satakunnan alueen markkinajohtajaksi noin 50 %:n markkinaosuudella. Sähkötarvikekaupan rinnalla 1980-luvulla aloitettu maahantuontitoiminta laajeni tytäryhtiöinä Baltiaan 1990-luvulla.

Yhtiön Suomen liiketoiminnat yhtiöitettiin erillisiksi yhtiöiksi vuonna 2001. Sähkötukkukaupan liiketoiminta myytiin vuonna 2002. Sähkökeskusten valmistus ja maahantuontiin perustuneet Sähkötekninen kauppa sekä Tehoelektroniikka yhdistettiin Suomessa uudestaan 2012 UTU Oy:ksi. Vuoden 2016 alussa perustettiin uusi liiketoimintayksikkö, UTU Automation Oy, joka toimittaa automaatiotuotteita ja -ratkaisuja. Vuonna 2019 UTUn liiketoiminta laajeni edelleen Norjaan, kun UTU osti Hagerin liiketoiminnot maasta.

Perinteikäs ja alalla hyvin tunnettu ja luotettu konsernimme on tänään näin keskittynyt kahdelle toimialalle – sähkökojeistojen ja sähköverkkojen solmupisteiden tuotteisiin sekä sähkötekniseen kauppaan automaatioratkaisut mukaan luettuna. Toimimme Suomessa,  Baltiassa ja Norjassa.

Toivomme asiakkaillemme, sidosryhmillemme ja koko Suomelle menestystä yhdessä UTU Oy:n kanssa. Olemme valmiita ja halukkaita palvelemaan Teitä kaikkia edelleen suomalaisena perheyhtiönä.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.